Wajalik Widin ehk näpunöörikivi

July 28th, 2015

Aeg-ajalt lisan oma käsitööesemetele näpunöörist kaunistusi või suisa omaette detaile, nagu neil kahel kotikesel.

Näpunöörist õlapaelaga kotid

Näpunöörist õlapaela ja sidusega kotid.

Iga kord, kui nööri punun, on häda, kuhu nööri ots kinnitada, et tööd sirgena hoida ning et nöör saaks ilus ühtlane. Mitmed erinevad lahendused on kasutusest läbi käinud, kuid seni pole ükski olnud minu jaoks piisavalt hea.

Paar näidet.

  • Variant 1. Punutava nööri alguse seon ümber puupulga ja vastavalt nööri lisandumisele, kerin seda pulga ümber nagu poolile. Pulka peab punumise ajal näiteks põlvede vahel kinni hoidma. Tihti libiseb osa keritud nöörist tagasi. Kokkuvõttes – ei ole üldse mugav.
  • Variant 2. Punun pisikese jupi nööri valmis ja kinnitan selle haaknõela abil näiteks voodikatte külge. Iga kord, kui tahan sealt liikuda, pean haaknõela avama ja kõrvale panema. Üsna tüütu. Sama lugu on seeliku külge kinnitamisega. Viimase puhul jäävad haaknõelast seelikusse nööri pingulhoidmisest väikesed augukesed. Väga inetu.

Uute Wajalike Widinate “leiutamisega” on tavaliselt nii, et kannan mõtet endaga üsna mitu aega kaasas, kui lahendus kohe kätte ei anna. Nii oli vihmavee kogumise süsteemiga. Tahtsin asja, mis ei maksaks hullu raha ja saaks ise üles seada. Mõte settis ja arenes kaks suve.

Veekogumise Wajalik Widin

Veekogumise Wajalik Widin.

Nii on ka täna valminud Widinaga.

Näpunöörikivi

Näpunöörikivi.

Heegeldasin kivile katte ümber ja tegin selle peale aasa, mille külge saan kinnitada punumisel oleva näpunööri. Kivi lebab tegemise ajal süles. Kui vaja mujale minna ja töö pooleli jätta, tõstan kivi korvi (või kõrvale) ning lisaliigutusi pole vaja teha. Nööri pikenedes võib kivi algul tõsta lihtsalt kuhugi madalamale, või lasta hoopis rippuda. Ühel hetkel peab muidugi haaknõela nööril edasi tõstma, aga see on varem nimetatud variantidega võrreldes palju mugavam moodus nööri hallata.

Veel üks hea omadus: ma võin selle Widina ja nööripunumise endaga kuhu iganes kaasa võtta, näiteks Hiiumaa Käsitööseltsi Meistritea Maja poodi tööle minnes. Kui ostjaid pole (seda tahaks muidugi väga vähe näha), saan neid leti taga oodates nööri punuda. Kui ostjad tulevad, on lihtne asi pooleli jätta.

joon450

Comments are closed.