Küpsisetegu

June 21st, 2015

Asi sai alguse Joanne Fluke raamatu “Mõrv šokolaadiküpsistega” lugemisest. Esimene retsept eriti ei mõjunud, lappasin sellest edasi ja tahtsin teada, mis loos edasi juhtub.

Siis tuli teine retsept. Jälle lappasin edasi.

Tuli kolmas… ja ma ei saanud enam rahu. Küpsised! Ma ei ole eriline magusafänn ega küpsiste sööja. Aga see asi aina tiksus ja tiksus ja tahtis, et ma temaga tegeleksin. Nägin küpsiseid unes ja muidu käis ka see mõte peas virr-varrina ringi. Mis mõttes?! Jätke mind rahule.

Aga ei jäetud. Kripeldus käis aina edasi. Minu jaoks kellegi teise retsepti järgi tehtud roa valmistamine pole mingi väljakutse. Tahan ikka ise omalt poolt midagi juurde panna. Aga kui enne midagi sellist teinud ei ole, on vaja algallikat. Leidsin selle Nami-Nami lehelt: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/4103/Mandli-sidruniküpsised

Vaatasin üle, mõtlesin lisaks ja retsept sai selline.

Sidruniküpsised mandlilaastude ja seesamiseemnetega

Kogusest saab 130–140 väikest 4,5 cm läbimõõduga küpsist

  • 375 g pehmet võid
  • 250 g suhkrut
  • 500 g jahu
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 2 tl ingveripulbrit
  • 1 suurema sidruni riivitud koor
  • sama poole sidruni mahl
  • mandlilaaste
  • seesamiseemneid
  • röstitud maapähklipuru
  1. Hõõru või ja suhkur valkjaks õhuliseks kreemiks, lisa muna ja klopi uuesti ühtlaseks.
  2. Lisa sidrunikoor ja -mahl, sega läbi.
  3. Pane sool, ingveripulber ja pähklid jahu sisse, sega läbi ja lisa jahu võikreemile.
  4. Jaga tainas neljaks, vormi vorstideks, keera need küpsetuspaberisse ning pane üheks ööks külmkappi.
  5. Lõika tainavorstid umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks, laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadise ahju ülaosas umbes 12 minutit.
kypsis

Üks küpsenud küpsis. Läbimõõt 4,5 cm.

Küpsised kausis.

Küpsised kausis.

Saarele tagasi

May 11th, 2015

Armsad sõbrad, sugulased, tuttavad ja natuke võõramad. Täpselt nädala pärast pühin linnatolmu jalgelt ja lähen saarele tagasi. Sinna, kust ma olen tulnud. Jäin aastaid tagasi korraks mandri pääle kogemusi koguma. Nüüd on neid saanud üksjagu ja tuleb edasi, ehk tagasi liikuda.

Minu metsatukk Hiiumaal, nagu paljud teavad, on üldsegi mitte asustamata tsoonis. Tegelikult siirdun ühest tõmbekeskusest teise – Tallinnast Pühalepa valda. See on kõige ilusam koht maailmas. Ja nimi on ka väga ilus.

Männimäe

Männimäe aiamaja. 30.08 2014.

Ütlen endale aitäh, et oskasin 30 aastat tagasi valida eriala, mille abil täna võin leiba teenida kus iganes, ka metsas. Ütlen oma vanematele veelgi suuremad tänusõnad, et nad otsustasid kokku panna minu jaoks parima geenikomplekti – segaverelised on tugeva tervise ja andeka olemisega. Sellele ei vaidle ju keegi vastu, eks ole.

Üks naljakamaid nähtusi minu otsusega seoses on levima hakanud ekslik arvamus, et jätan koos linnast lahkumisega maha ka kõik muu – eriala, töötamise, kättesaadavuse, ideede jagamise, sõbrad jne, jne. Et hakkan erakuks.

Kullakesed, ma ei sure ära, ma lähen Hiiumaale ja – üllatus, üllatus – see on asustatud, tsiviliseeritud, internetiseeritud ja toimiv koht. Olen teile edaspidi täpselt sama lähedal, kui seni – telefonikõne ja kirja kirjutamise kaugusel. Küllatulemise kaugusel ka. Kõik tegevused kestavad edasi ja veelgi enam. Saan nüüd oma tegemistesse panna selle väe, mida kodumetsast ammutan. Kunagi vanuigi, kui kõigest on kõrini, võibolla hakkangi erakuks, aga mitte niipea. Ärge mitte unistagegi 😉

Ja teil, kellel seni polnud Hiiumaale minnes mitte kedagi ees ootamas, on lõpuks ometi kuhu tulla. Esialgu pole talveperioodil küll ulualust pakkuda, aga ükskord tuleb see ka. Pealegi, kes see pakasega ikka niiväga reisida tahab. Kuid just väikese reisi mõõdu annab Hiiumaale tulek välja küll. Ühekorraga natuke kaugel aga samas nii, nii lähendal.

HIIU MOODI

April 19th, 2015

Eile oli HIIU MOODI. Mis see on?

See on Hiiumaa Käsitööseltsi Meistrite Maja poolt korraldatav (eesotsas Sirje Elleriga) Hiiumaise tähtsusega moeetendus, kus saare ja saarega seotud käsitöömeistrid saavad laiemale publikule oma loomingut näidata. See toimus juba viiendat korda. Tõsi, eelnevatel aastatel oli nimi veidi teine.

Mina olin seal oma pisikese kollektsiooniga esimest korda, kuid ilmselgelt ei jää see viimaseks. Uued ideed juba sumisevad peas.

Mõneti ongi vaikus siin eetris olnud põhjustatud just sellest üritusest, sest vaja oli näppudel nobedalt liikuda lasta ja muuks jäi aega väheseks.

Milline oli siis minu pisike kollektsioon?

Ainult ilus, ikka ainult ilus. :)

joon450

Kolmnurkne suurrätik.

Ehkki peale vaadates tundub, et rätik on kootud kangastelgedel, siis tegelikult see nii ei ole. Rätiku põhi on heegeldatud võrk ja muster on hiljem sellesse võrku sisse põimitud. Tehnika, milles oma esimese suurräti tegin 20 aastat tagasi ja ega ma polegi sarnase teostusega asju rohkem kohanud. Põhjust pole vaja kaugelt otsida – tegemine on väga ajamahukas ja lõpphind kujundeb kalliks. Selle rätiku müüksin maha ei rohkem ega vähem kui 500 euro eest, aga ilmselt kaunistab rätik edaspidi ikka ainult mind ennast.

Suurrätik

Suurrätik

joon450

Pühalepa heegelpitsidest inspireeritud kampsun ja müts. Mõlemal on vooder all.

Kampsun "Pühalepa"

Kampsun “Pühalepa”.

Müts "Pühalepa"

Müts “Pühalepa”.

joon450

Valge, punaste heegelpitsidega kaunistatud taskutega kolmveerandvarrukatega kampsun, pitsi sisse puistasin musti tahulisi klaashelmeid. Taskutel ja kätistel on vooder all. Kantideks roosiline puuvillakangas. Komplekti täiendab valge müts ja punasel heegeldatud põhjal värviliste klaashelmestega kaelakee.

Valge taskutega kampsun.

Valge taskutega kampsun.

Valge helmeste ja palmikutega müts.

Valge helmeste ja palmikutega müts.

Punane klaashelmestega kee

Punane klaashelmestega kee.

joon450

Punane, mustade heegelpitsidega kaunistatud taskutega kampsun, pitsi sisse puistasin valgeid klaashelmeid. Taskutel on vooder all. Kantideks roosiline puuvillakangas. Komplekti täiendab punane müts ja mustal heegeldatud põhjal valgete klaashelmestega kaelakee.

Punane kampsun.

Punane kampsun.

Punane müts.

Punane müts.

Must valgete klaashelmestega kee.

Must valgete klaashelmestega kee.

Üritus läks suurepäraselt korda ja ma nägin paari tunni jooksul palju kaunist loomingut (üle 120 eseme). Olen ikka öelnud, et hiidlane on üks äraütlemata andekas tõug ja eile nähtu oli sellele kindlaks tõestuseks.

Pilte etenduselt saan näidata lähitulevikus, need vajavad veidi sorteerimist.

Näoraamatus: Hiiumaa Käsitööseltsi Meistrite MajaHiiumaa Käsitööselts

joon450

NB! Esemed müügiks saadaval:

  • Kolmnurkne suurrätik – pikem külg 190 cm, lühemad küljed 140 cm, hind 500 eur.
  • Müts “Pühalepa” – suurus 58–59 cm, hind 35 eur.
  • Valge palmikute ja helmestega müts – suurus 57–58, hind 35 eur.
  • Punane müts – suurus 57–58, hind 35 eur.
  • Punasel heegeldatud põhjal värviliste klaashelmestega kaelakee – hind 22 eur.
  • Mustal heegeldatud põhjal valgete klaashelmestega kaelakee – hind 26 eur.

joon450

Eksperiment

January 26th, 2015

Tuba on täis peaaegu-piparkoogilõhna. Ja seda kuu aega peale jõule. Millest küll?

Kas oled kunagi kotletitaignasse kaneeli seganud? Muidugi mitte. Kaneel käib kaneelisaia ja piparkoogi sisse. Elementaarne.

Aga mina teen vahetevahel mõningasi eksperimente ja kaneeliga kotletid on üks neist.

Asi sai alguse sellest, et ostsin veisehakkliha. Seni olin ostnud ikka segu sea ja veise või mõne muu elukaga. Nad nimetavad seda koduseks. Kas keegi on kunagi poes kohanud sealiha ja kalahakkliha? Ei, muidugi mtte. Seda teeb kodus ema, päriselt. Hea on. Eriti kala + pekine sealiha. Kalakotlett on kuiv, pekine siga annab mahlasuse. Haug ja siga koos – super.

Mõtlesin, et segan kotletitaigna õhtul kokku, et liha maitsestuks ja järgmisel päeval küpsetades tuleks hää tulemus.

Mingit tavalist kotletti ei tahtnud teha. Et lihtsalt liha, sool, pipar, muna, leotatud sai ja sibul. Sedamoodi tegi kotlette minu vanaema. Tahtsin midagi muud.

Niisiis, kaussi panin:

  • veisehakkliha
  • muna
  • küüslaugusoola
  • pisut jahvatatud nelki
  • sutsu suhkrut
  • ja kaneeli

Viimast ei olnud mitte vähe. Segasin. Et hakkliha oli väljanägemiselt ilus, siis lasin seda kõike külmkapis umbes 15 minutit seista ja maitsesin. Mmmm. Maitses nii, et tegin võileiva kotletitaigna kattega. Hull, sööb toorest liha! No, see pole pooltki nii hull, kui mu venna võime pista suhu täesti maitsestamata värske lihatükk. Oleme lihasööjate taimede perekonnast. 😉

Üle kõigi teiste maitsete kroonis kaneel. Kõik toad olid seda aroomi täis, hommikuni. Ja enamgi veel.

Järgmine päev praadisin kotlette. Jälle sai kogu elamine kaneelilõhna täis. Justkui oleks jõulud. Soojad kaneelimaitselised kotletid sinepi-ja-mee-kastmega (Felix) salatiga (redis, tomat, magus paprika, suvikõrvits, frillice salatilehed) oli hea.

Kuid kaneelihõng hõljus toas aina edasi, ka järgmisel päeval. Alles ülejärgmise päeva uus roog (kõrvitsasupp šampinjonide, sibula, küüslaugu ning suitsuvorstiga) hajutas kaneelilõhna.

Kas ma teen kaneeliga kotlette veel? Ei tea. Vähemalt hoian kaneeli puistamisega liharoa sisse ennast vaos, et seda ei saaks liiast. Eksperimendiga olen rahul. Kuidas sa ikka asjadest teada saad, kui ei proovi. Ja ega teiste katsetused, nagu me kõik väga hästi teame, endale kogemusi juurde ei anna. Teisi saab vaid usaldada, aga oma kogemus on enamat väärt.

Ikkagi soovitan: tee üks kord proovi ja puista kotletitaignasse kaneeli. Siis tead järgmine kord, kas see sulle meeldib või mitte.

PS! pildil näevad kaneeliga kotletid välja täpselt samasugused, kui kaneelita. 😀 Sellepärast ma pilti ei teinudki.

joon450

Sinine pere

January 22nd, 2015

Septembri lõpus käis üks kena pere pulmas. Mina tegin neile riided selga. Kahjuks pole fotograaf taibanud poisse veidi teise nurga alt pildistada, sest pluuside seljatagune ilu jääb pildil peitu. Pluusi passe peal selja taga on heegelpits.

Heegelmustrid panin targu kohe failidesse kirja, juhuks kui tuleb soov neid kusagil mujal kasutada. Motiivid heegeldasin Hiiumaa moodi ehk iga rida eraldi ja kinnitusega heegelsilmuse tagumises aasapooles. Nii jääb pits õhulisem ja parem ning pahem külg on selgelt eristatavad.

  • Pitsilõng: Squirrel Perle nr 10/2
  • Heegelnõel 0,9 mm
pere

Nad kõik on kenad. Foto: Triin Maasik

pere2

Nad on ka istudes kenad. Foto: Triin Maasik

 

Pluusipits

Poiste pluuside pits.

Kleidipits klaashelmestega

Tüdrukute kleitidel pits klaashelmestega.

joon450

Kommitegu

November 29th, 2014

Pole ma mingi eriline magusasõber, aga vahetevahel tuleb ikka isu peale.

Elus esimest korda mõtlesin ise kommid teha. Kolasin natuke netis ja lappasin riiulis olevaid kokaraamatuid. Ühtegi sellist retsepti, mis oleks kohe muljet avaldanud, ma ei leidnud. Kui pole, tuleb ise teha. Aluseks võtsin Pille Petersoo Nami-Nami kokaraamatust kahe maiuse retseptid ja mikserdasin neist oma variandi kokku.

Seda suurt hulka komme ma muidugi kõike ise ära ei söö. Et ees ootab külla minek, siis suurem osa kommidest lähevad kingituseks.

Sidruniküpsise-toorjuustu-brändikommid

Sidruniküpsise-toorjuustu-brändikommid

Sidruniküpsise-toorjuustu-brändikommid. Need mõned jätsin endale.

50 tk

  • 1 pk (165 g) sidruniküpsiseid
  • 1 pk (190 g) maitsestamata toorjuustu
  • 3 dessertlusikatäit kakaopulbrit
  • 100 gr võid
  • 5 dessertlusikatäit brändit (Aramis)
  • 4 tl suhkrut
  • 1 pudelike mandliessentsi
  • 4 dessertlusikatäit seesami- ja linaseemnesegu
  • 200 g tumedat šokolaadi Bitter
  1. Rösti seemned kergelt, sega neid pidevalt, et ei läheks kõrbema. Seemned hakkavad kuumal pannil praksuma ja laiali lendama. Hoia panni kohal kaant (ära pane seda panni peale), et seemned kukuks pannile tagasi.
  2. Purusta küpsised köögikombainis peeneks.
  3. Pane kõik ained kaussi ja sega lusika (üsna raske) või käega ühtlaseks massiks.
  4. Jaga mass umbes komeks, pane iga osa eraldi küpsetupaberi vahele, mulju mass pikaks vorstiks. See jääb umbes 3 cm käbimõõduga.
  5. Pane paberitorud külmkappi hanguma, näiteks üle öö.
  6. Hommikul lõika kommivorstid paberis 1–2 sentimeetri paksusteks seibideks.
  7. Sulata šokolaad vesivannis.
  8. Kata lõikelaud või mõni muu alus, mis mahub külmkapiriiulile, küpsetupaberiga.
  9. Haruta seibide ümbert paber, vormi palliks ja kasta vedela šokolaadi sisse. Pane alusele ja pista külmikusse. Iga kommi peale võid asetada näiteks mandlilaastu.

NB! Toorjuustu sisaldavad kommid ei ole mõeldud pikaajaliseks säilitamiseks. Kui kommidest brändi välja jätta, võib neid anda ka lastele.

joon450

Kraede lainel

November 12th, 2014

Olen kraede lainel. Asi sai alguse oktoobri lõpupoole, kui tuli tellimus punasele heegeldatud pitskraele. Selle eeskujuks on üks teine varem tehtud krae, mis oli samuti tellimus. Kuna ma tookord mustrit üles ei kirjutanud, siis täpselt samasugust ei saanud teha, aga midagi lähedast tuli siiski.

Heegeldatud pitskrae.

Heegeldatud pitskrae, sakitippudes punased klaashelmed.

Kaks kraed kõrvuti.

Kaks kraed kõrvuti.

Tellija jäi oma kraega väga rahule. Rõõm minugi poolel.

Ja siis võtsin ette järmise, ja järmise, ja järgmise… Need kolm on müügis. Ostusoovi korral kirjuta aia@disainistuudio.ee

Brügge pitsi tehnikas heegeldatud krae.

Brügge pitsi tehnikas heegeldatud krae valgete pärlmutter klaashelmestega.

Brügge pitsi tehnikas heegeldatud teksasinine krae.

Brügge pitsi tehnikas heegeldatud teksasinine krae.

Brügge pitsi tehnikas heegeldatud krae.

Brügge pitsi tehnikas heegeldatud musta ääristusega punane krae, sakitippudes asfaltmustad tahulised klaashelmed.

joon450