Elukestev õpe ehk kuidas ma täna targemaks sain

April 28th, 2012

Kalamehe varustuse hulka kuulub ilmselt palju toredaid ja kasulikke asju. Päris täpselt ei tea, ma pole seni veel selle ala vastu huvi tundnud, ehkki kala söön väga hea meelega. Ilmselt isegi rohkem, kui üks keskmine Eestimaa inimene. Õrnsoola heeringas on minu külmkappi saanud vist suisa alalise sissekirjutuse. Kui üks ära läheb (loe: ära söödud saab), tuleb järgmine.

Aga üks kalamehe vidin on kasulik ka minusugusele. Eriti kõlapaela kudumisel. Ja nüüd sellest, mida ma täna nimetan elukestvaks õppeks.

Kimp välja mõõdetud kõlapaela lõngu oli ammu ootel, et saaks kokku kootud. Täna võtsin ette, mõtlesin värvide ja mustri peale. Eile küsisin ühelt kalamehelt, et mis on selle vidina nimi, mis VIST käib landi otsa. Sain vastuseks, et – jaa selline vidin on olemas ja nimetatakse pööraks. Täitsa loogiline.

Täna käisin vastavas poes ja hoolimata sellest, et müüjatütarlaps vaatas mulle esiti otsa suure küsimärgiga pilgus, leidsime koos pööradepaki üles ja mina tulin õnnelikuna koju tagasi.

Siis läks lahti. Panin pöörad vana, kõveraks painutatud varda peale, mille otstesse keerasin konksud, et seda saaks kuhugi ja kuidagi kinnitada (näiteks suurte haaknõelte abil tugitooli selja külge) ja lükkisin sinna pöörad kaheteistkümne kõla lõngade jaoks – 24 tk, kaks iga kõla lõngade tarbeks. Siis panin lõngad paika, seadsin need kõladele, sättisin mustri õigeks ja hakkasin kuduma.

Aga kolmanda kõlade keeramise juures sain aru, et olin päris tüütusse ja sügavasse ämbrisse astunud. Minu teadmine/mälestus nendest pööradest pärines üsna mitme aasta tagant ja loomulikult ei viitsinud ma hakata seda netilehte taga otsima, kust info minuni jõudis. Laisk nagu ma olen…

Mis juhtus? Juhtus see, mis ka ilma pööradeta, kimpu seotud lõngade puhul juhtub – kõlasid ühtpidi keerates lisandub kõlade taga neile aina keerdusid juurde. Ma oleks pidanud ühe kõla lõngad panema ühele pöörale. Vot nii.

Kõlapaela sünd

Kõlapaela sünd

Uskuge, seda ei unusta ma kunagi ja järgmiste paelte kudumisega on elu lihtsam. Ma ei kahetse, et ämbrisse astusin. Pael tuli sellest hoolimata ilus ja selle edasine käekäik on juba teada. Kui vormistatud saab, näitan teile ka.

Kõlapael

Kõlapael

Comments are closed.