Ah, et mis see on….
Esmalt, tere!
Ma pole siia blogisse juba ammu midagi lisanud. Teen seda täna.
Lugu algas sellest, et olin hommikupoolikuläbi overlokitanud ja kokku õmmelnud Kärdla Kammerkoori nelja naise koorikleite (ei saanud veel proovivalmis). Väljalõikamisvoor oli eile. Kella 11 paiku pidin vahetama riided ja panema valmis asjad, et minna Kärdlasse Helle-Mare juurde pildistama. See viimane on üks teine projekt, mille paljastamisega enam väga kaua ei lähe.
Ajal, kui Õiet ootasin, veeres värava ette mu venna auto ja ta tõi mulle ootamatult hunniku värskeid kilusid, seas ka tsibaruke silku (räime), aga et nad olid suht samas suuruses, siis mis erilist vahet seal pärast soolamist ikka on (no on, aga asjasse pühendumatu vahet ei tee). Panin kalad paari pisikese pihutäie soolaga õue ukse taha malmpotti laagerduma. Sel hetkel mõtlesin vaid sellele, et kalad minu äraoleku ajal hukka ei läheks. Õues on ikka veel külm, aga ikkagi.
Ei läinud. Pisut enne Õie tulekut ja Kärdlasse sõitu tekkis idee teha kiludega midagi piruka sarnast.
Ma ei tea, kust jookseb piir piruka ja pizza vahelt. Minu tänase piruka sees tomatit ei ole. Ei ole ka tomatipastat. Seega, et tegu pole ei päris piruka ega päris pizzaga, panin nimeks pirazza.
Mis selle sees siis on?
Esiteks – põhi on seemenetega pärmitaigen, kergitatud 1,5–2 tundi.
Teiseks – katteks: 2–4 tundi soolas olnud kilu, viilutatud valge mugulsibul, pisikesteks kuubikuteks lõigatud magus paprika, 7 minutit keedetud, kooritud ja hakitud muna. Katteks peale riivitud juust.
Olen saia teinud ja käe sisse timminud ligi 15+ aastat. Kokaks pole ma õppinud, siis kaua tehtud, kaunikene. Oma kogemus ja katsetused on andnud enesekindluse ainete lisamisega peatuda seal, kus tunne ütleb – nüüd on paras. Tainas on kerkima panekuks paras siis, kui on tunne, et peaks natuke jahu veel juurde panema… ei pea.
Korraliku saiasuuruse taigna koguse retsepti saab siit:
http://www.disainistuudio.ee/retseptid/saiad/ (vt Hea saia retsept)
Minu pirazza alla jagasin retsepti koguse pooleks. Mul on praegu väike ahi.
Kui kaua oli pirukas ahjus küpsemas? Vist esimest korda, kui ma aega ei vaadanud, käisin küpsemist jälgimas ja otsustasin, et nüüd on asi valmis ja tuleb sööma hakata. Kui oled palju küpsetanud, tunned ju ära, kui on õige aeg ahi kinni panna.
Esimene amps kinnitas päeval tehtud otsuse õigsust. Kusjuures – ei ole liiga kalane maitse. Mind see ei sega, aga inimesi on erinevaid.
Head kilupirazza tegemist!
PS! Ma arvan, et ka mõni teine kala sobib väga hästi. 🙂