Küpsisetegu

June 21st, 2015

Asi sai alguse Joanne Fluke raamatu “Mõrv šokolaadiküpsistega” lugemisest. Esimene retsept eriti ei mõjunud, lappasin sellest edasi ja tahtsin teada, mis loos edasi juhtub.

Siis tuli teine retsept. Jälle lappasin edasi.

Tuli kolmas… ja ma ei saanud enam rahu. Küpsised! Ma ei ole eriline magusafänn ega küpsiste sööja. Aga see asi aina tiksus ja tiksus ja tahtis, et ma temaga tegeleksin. Nägin küpsiseid unes ja muidu käis ka see mõte peas virr-varrina ringi. Mis mõttes?! Jätke mind rahule.

Aga ei jäetud. Kripeldus käis aina edasi. Minu jaoks kellegi teise retsepti järgi tehtud roa valmistamine pole mingi väljakutse. Tahan ikka ise omalt poolt midagi juurde panna. Aga kui enne midagi sellist teinud ei ole, on vaja algallikat. Leidsin selle Nami-Nami lehelt: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/4103/Mandli-sidruniküpsised

Vaatasin üle, mõtlesin lisaks ja retsept sai selline.

Sidruniküpsised mandlilaastude ja seesamiseemnetega

Kogusest saab 130–140 väikest 4,5 cm läbimõõduga küpsist

  • 375 g pehmet võid
  • 250 g suhkrut
  • 500 g jahu
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 2 tl ingveripulbrit
  • 1 suurema sidruni riivitud koor
  • sama poole sidruni mahl
  • mandlilaaste
  • seesamiseemneid
  • röstitud maapähklipuru
  1. Hõõru või ja suhkur valkjaks õhuliseks kreemiks, lisa muna ja klopi uuesti ühtlaseks.
  2. Lisa sidrunikoor ja -mahl, sega läbi.
  3. Pane sool, ingveripulber ja pähklid jahu sisse, sega läbi ja lisa jahu võikreemile.
  4. Jaga tainas neljaks, vormi vorstideks, keera need küpsetuspaberisse ning pane üheks ööks külmkappi.
  5. Lõika tainavorstid umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks, laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadise ahju ülaosas umbes 12 minutit.
kypsis

Üks küpsenud küpsis. Läbimõõt 4,5 cm.

Küpsised kausis.

Küpsised kausis.

joon450

Comments are closed.