Eksperiment – lõngajupilapp

October 21st, 2013

Täna ma jutustan sellise loo…

Ei, metrood ei ole.

On hunnik igasugu käsitööst ülejäänud ja äralõigatud erineva olemusega lõngajuppe – villaseid, puuvillaseid, segakiudu ja tundamtuid. Enamus nii umbes 5–8 cm pikkused, aga ka lühemaid. Ma pole neid juba mõnda aega ära visanud, vaid kogunud. Iga asi on millekski hea, kui ta ka varasemaks tööks enam ei kõlba. Lõngajupid on just niisugused tegelased.

Umbes kolm aastat tagasi tellisin interneti kaudu imelist lahustuvat “kangast” (loe: kilet), mida võiks tikkimisel kasutada, et on mugav ja hea. Joonistad mustri selle peale, kinnitad traageldusega kangale ja siis muudkui aga tikid… Pärast paned sooja vette, see lahustub ja järele jääb ilus, puhas tikand.

Nu, jah. Võibolla sellele, kes alles alustab, ongi abiks, aga mind ajas see materjal tegelikult vihale. Lödi, tikkimisel jääb lõngatõmbe ja kanga vahele paksendus. Pärast kile lahustumist näeb tikand lohakas välja. Oi, ma ei kannata sellist asja nagu lohakas tikand. Kohe üldse ei kannata.

Juba mõnda aega olen vahtinud lõngajuppide kogumise korvi, et peaks selle sisu kuhugi panema. Uut kraami tuleb aina juurde ja sinna enam ei mahu. Siis käis – siuh!!! – peast läbi mõte proovida… seda lahustuvat kilet + lõngajuppe + õmblusmasinat + viltimist. Ilmselt on kuasgilt internetiavarustest mingil ajal midagi säärast silma jäänud ja nüüd kerkis kas täiskuu või mõne muu seletamatu põhjuse pärast see päevakorrale.

Lõngajupilapp

Lahustuva kilekanga vehele õmmeldud lõngajupilapitoorik enne kile lahustamist.

Lõngajupilapp 2

Lõngajupilapi sama külg pärast kile lahustumist ning vildistamisprotseduuri.

Lõngajupilapp 2

Sama lapp teiselt poolt.

Kui mul poleks praegu mitut muud asja pooleli, mis lõpetamist vajavad, siis mässaksin lõngajuppidega edasi. Aga see oli tänase päeva välkeksperiment ja idee jääb ootama toda päeva, mil muud asjad on valmis ja ma pean välja ütlema sõnad – igav on.

Misasja? Mida tähendab “igav”? Kas keegi teab seletada?

joon450

Comments are closed.