Peenikesed vardad

April 11th, 2012

Kui me Eloga oma esimest raamatut (Eesti kindakirjad, Tammerraamat 2007) tegema hakkasime, ostsin endale hullult peenikesed vardad – 1,25 mm. Oli vaja kaanepilti ja minu süda ei lubanud kuidagi, et näidis oleks kootud jämedate varrastega.

peenedvardad2

Peenikesed vardad kindas aastal 2007.

Pärast seda panin need oma käsitööriistade kasti. Hoian töövahendeid jumestuskunstnike kohvris. Seda on hea kaasa võtta. Panen lukud pealt kinni, võtan näpu otsa ja sõidan näiteks Hiiumaale. Ma ei pruugi seda saarel lahti võtta, aga samas ei tunne end ka ära lõigatuna võimalusest meelistegevusega aega viita. Alumisse sahtlisse mahub lõngatokk või -kera lahedalt koos pooliku tööga ära ja võib muudki kaasa võtta.

kast

Käsitööriistade kast.

Ostsin eile Kristi Jõeste ja Kristiina Ehini uhiuue raamatu KIRJATUD TEEKOND. Kristi kirjutab, et tema lemmikvardad on 1,5 mm. Minul on seni olnud 2 mm. Võtsin nüüd imepeened vardad kastist välja ja tegin proovi, kas kannatan ära, et kudumine nii hõlpsalt ja kiiresti ei edene kui tavaliselt.

Pole hullu midagi. Edeneb. Ja ega siis kuhugi kiiret ole. Koepind tuleb ilus ja tihe.

peenedvardad

Peenikesed vardad kindas aastal 2012.

Raamat on ilus.

——–

PS! Samal õhtul. – Käisin tänagi otsimas, aga millegipärast 15 cm pikkusi peenikesi vardaid alla 2 mm müügil ei ole. Õigemini on üks komplekt, mis koosneb viie erineva jämedusega sukavarrastest, mingist imemeaterjalist (ei küsinud täpsemalt järgi), maksab veidi üle 40 euro. Pelgasin paljuks, ehkki kesta võiksid need minu elu lõpuni. Võimalik, et ostan kunagi.

Aga et 20 cm pikkused vardad on, tõtt-öelda, minu jaoks kinda kudumiseks ebamugavad, siis hammustasin tangidega nende otsast 5 cm maha ja lihvisin otsad Gotlandilt toodud luisu peal koonusjaks. Muidugi on vardaotsad mõnda aega nüüd pisut tihked libisema, aga pikkus on hea ja ülejäänu saab töö käigus oma õige lihvi kätte.

Üks pisidetail veel – minu varrastekomplekti otsad olid nii teravad, et hakkasid juba pelgalt randmeosa kududes vasaku käe nimetissõrmele valusalt mõjuma. Harjumise asi muidugi ka, aga ikkagi.

Comments are closed.